BlackBerry Passport

By | 28.3.2015

Dříve byly komunikátory RIMu již na první pohled rozeznatelné od konkurence díky jejich nezaměnitelnému designu. Jinak tomu není ani v případě modelu BlackBerry Passport, který pro test zapůjčila společnost Agora a který jsem na týden vyměnil za iPhone6.

První dojem

Když jsem otevřel krabičku tak mě napadly dvě slova, velký a atypický. S tímto se přeci nedá telefonovat a už vůbec to nepůjde ovládat jednou rukou. Tělo o rozměrech 128 x 90,3 x 9,3 mm a hmotnosti 195 g není skutečně žádným drobečkem.

Neklouže. Po zkušenostech s iPhone 6 jsem byl opatrný při vyndávání z krabičky, ale žádné drama se nekonalo. Záda Passportu mají příjemnou povrchovou úpravu, která v ruce neklouže. Bohužel se rychle “upatlá”, ale raději upatlaná záda telefonu než telefon na podlaze.

Klávesnice

Jeden z mála mobilních telefonů, který má v dnešní době plnohodnotnou klávesnici ikdyž tak trochu jinak. Na rozdíl od předchozích modelů BlackBerry má Passport pouze tři řady kláves. Ta čtvrtá je pouze SW a je zobrazena ve spodní části displeje. Navíc se mění podle toho kde se aktuálně nacházíte. Pro využití potenciálu klávesnice je nutné se naučit gesta která vám psaní zjednoduší a zrychlí.

Celá HW klávesnice je opatřena dotykovou vrstvou takže dokonale nahrazuje optický trackpad. V dokumentech,webech, emailech, … se můžete pohybovat pouhým posunem prstu po klávesnici. Trochu mě mrzelo, že toto nefunguje v klasickém menu. Musím říct, že za celou dobu co jsem měl možnost Passport testovat jsem si na klávesnici nějak nezvykl. Například využití swipe pro doplnění slova do textu které mi bylo nabídnuto prediktivním slovníkem se mi moc nedařilo. Opakem je ale mazání ke kterému stačí swipe doleva na klávesnici.

Klávesnice je něco na co si je potřeba zvyknout a zřejmě to zvykání bude trvat déle než pouze jeden týden po který jsem Passport zkoušel.

Displej

Displej s poměrem stran 1:1 a rozlišením 1440 x 1440 a úhlopříčkou 4,5” zabírá asi 4/3 přední strany telefonu. Podání barev, ostrost a čistota displeje byla pro mě úchvatná a subjektivně mi přijde že je lepší než u iPhone 6. Ze začátku jsem nemohl pochopit funkci automatické regulace jasu až pomohl internet. Automatická regulace jasu funguje tak, že si nastavíte hodnotu jaká vám vyhovuje a následně telefon lehce ubere nebo lehce přidá podle okolních světelných podmínek.

Nic pro jednu ruku

Z pohledu ergonomie se rozhodně nejedná o telefon který by bylo možné ovládat jednou rukou. Vždy když jsem se o to pokusil, protože prostě jiná možnost nebyla, tak jsem měl pocit, že mi z ruky vypadne. Není to telefon který by byl stavěný na to že v MHD se jednou rukou držíte a druhou rukou brouzdáte po webu nebo vyřizujte emaily.

SIMka a pamětová karta

Obě katy jsou schované pod horním plastovým krytem jehož oddělání vyžaduje použití větší síly a nikdy jsem jsem nemohl zbavit pocitu že kryt praskne nebo že se ulomí nějaká pacička. U SIM karty nastala změna a proti předchozím modelům je zde prvně použita nano SIM karty. V mém případě to byla výhoda, protože po vyjmutí SIMky z iPhone jsem nemusel hledat žádný adaptér na micro SIM.

Přístup ke kartám se mi nezdá optimálně řešený a více by se mi líbilo řešení jenž je použito u modelu Classic a které mi přijde elegantnější a praktyčtější.

Baterie si vede dobře

Vzhledem k tomu na co jsem zvyklý z iPhone 6, tak musím říct že výdrž baterie mě překvapila. Při mém způsobu používání vydržela baterie o kapacitě 3 450 mAh napájet telefon necelé dva dny a o tom se mi u iPhone 6 může jen zdát. Drobnou nevýhodou může být fakt, že baterii není možné vyměnit.

Aplikace

Během týdenního testování jsem moc aplikací neinstaloval. Nic méně SNAP jsem musel nainstalovat protože bez něj do telefonu nenainstaluji oblíbenou navigaci Waze. Tady jsem trochu “narazil” při instalaci poslední beta verze SNAPu, protože po jeho instalaci a spuštění mi vždy zhasl displej. Když jsem na něj následně klikl tak se rozsvítil, ale problikával (něco jako když máte špatný kontakt). Nainstaloval jsem tedy poslední oficiální verzi a bylo to OK. Na druhou stranu by SNAP mohl být již integrován do systému nebo alespoň instalovatelný z BlackBerry AppWorldu aby jej nebylo nutné instalovat samostatně přes počítač a další SW.

Navigace Waze mě taky na Passportu nějak nenadchla, krom toho že občas spadla, tak se mi ji nepovedlo přinutit k tomu aby fungovala hlasová navigace. Škoda.

Další aplikace které běžně používám jako Twitter, Linkdein, WhatsApp, Facebook, IBM Connections a některé další již byly bez problémů. Jen u IBM Connections mě trochu mrzelo že i dkyž je v BlackBerry AppWorldu, tak její instalace není možná přes BES server. Pokdu se o to správce serveru pokusil, tak se objevila hláška že se jedná o portovanou aplikaci z Androidu a BES ji nedovolí nainstalovat. Vzhledem k tomu že jsem ale Passport nepotřeboval nutně používat s BESem, tak mi toto problém nedělalo. Od BESu jsem ho odpojil a používal bez něj.

Emaily

Stěžejní pro mne byla možnost připojení na dva emailové systémy:

  • Google mail
  • IBM Domino pomocí IBM Notes Traveler

Připojení na oba mailové systémy proběhlo bez problémů. Google byl podporován již v předchozích verzích operačního systému a IBM Notes Traveler je podporován od OS 10. Připojení a následná synchronizace požadovaných položek tak v obou případech proběhlo zcela bez problémů a dle očekávání.

BlackBerry Hub

Jedinečnost této funkce “aplikace” mi hodně chyběla když jsem přešel z BlacBerry na iPhone. Možnost přistoupit ke zprává, notifikacím a výstrahám na jednom místě bez ohledu na to kde se zrovna v ekosystému BlackBerry nacházíte je super. Ve většině případů jsem tak pro čtení a psaní zpráv vůbec nemusel do dané aplikace, ale vše zajistil BlacBerry Hub.

Plusy

  • na display se toho vejde opravdu hodně
  • kvalitní a jemný display
  • výdrž baterie
  • kvalitní konstrukce
  • slimport konektor

Mínusy

  • čtvrtá řada kláves na displeji na kterou je potřeba si zvyknou
  • malý mezerník
  • sloty pro SIM a SD kartu
  • omezený počet nativních aplikací
  • absence předinstalované aplikace pro instalaci aplikací z Google Play

Moje hodnocení závěrem

BlackBerry Passport je rozhodně kvalitní pracovní nástroj, který ale nesedne každému. Pokud o tomto zařízení uvažujete, tak vřele doporučuji, pokud to alespoň trochu půjde, tak si jej prvně někde “na živo” osahat. Jen přeci investice cca 16500,- Kč není zrovna nejmenší na to aby po koupi člověk zjistil že mu to zařízení tak úplně nevyhovuje.

Osobně jsem si na něj ani po týdnu úplně dokonale nezvykl, ale rozhodně nemohu říci že by to bylo zařízení které bych nechtěl. Pokud bych se poohlížel po telefonu který bude mít HW klávesnici, bude kvalitně zpracovaný a třeba bude tak trochu jiný (vždy jsem měl rád telefony, které designově a funkčně tak trochu vybočovaly z běžných řad), tak BlackBerry Passport by byl jeden z možných kandidátů.

Poznatky od jiného uživatele

Ikdyž jsem dříve používal BlackBerry, tak posledních několik let jsem uživatelem iPhone. Můj pohled používání BlackBerry tak může být tímto ovlivněn. Požádal jsem tedy kolegu, který používá výhradně BlackBerry (aktuálně model 9700) aby mi bodově napsal pár poznatků

  • designový skvost, který by mohl být o 1cm menší
  • jsem velice zklamaný, že HW klávesnice obsahuje “abecedu” bez čísel a dalších znaků, tak jak tomu je například u 9790, Q5, Q10 a jiných s HW klávesnicí – neustálé hledání číslic na dotykové obrazovce a “ručkování”, abych dosáhl na znaky v horní řadě
  • HW klávesnice, která umožňuje slide v menu, dokumentech a prohlížeči je nedoladěná, i když se ji přímo nedotýkám – přesouvám prst směrem k display, abych cokoli vybral, tak se obsah odskroluje pryč
  • když už využívám slide nahoru při psaní zpráv, většinou se mě podaří zadat znak z první řádky alternativních znaků, které jsou k dispozici na display hned nad HW klávesnicí
  • příliš krátký mezerník pro lidi s kratšímy prsty
  • messaging aplikace které jsou otevřeny z HUBu – chci odpovědět na nějaký stávající komentář, bohužel nemohu protože celé spodní pole pro text je zakryto řádkem speciálních znaků
  • při úpravě textu “lupou” se nikdy napoprvé netrefím kam potřebuji, protože jakmile chci napsat znak začne fungovat “trackpadová” klávesnice a zmíněný znak napíši vždy někam jinam

 

  • tlačítko pro zamykání / zhasnutí displaye je naprosto nevhodně umístěno pro “běžného” uživatele, který si strká mobilní přístroj do kapsy u kalhot, několikrát jsem si zařízení vypnul při sezení na židli
  • pokud je zařízení zamčeno, lze vypnout podržení tlačítka viz. výše
  • i přes několikátou verzi OS10 od jejího prvního uvedení naprosto skličující návrat z aplikací, které jsou otevřené z BB HUBu / klasickou cestou z obrazovky s aplikacemi – nikdy se na poprvé netrefím s gestem kterým bych se chtěl vrátit pro zobrazení kompletního seznamu HUBu / zobrazení spuštěných aplikací – kdo si má všímat zda je v levém dolním rohu levá šipka či nikoli
  • nemožnost označení více zpráv na dotykovém display – alespoň jsem na to nepřišel
  • nadstandardní výdrž baterie
  • výborný fotoaparát (snad jen pomalé přepínání přední / zadní kamera)
  • výborný pracovní nástroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *