BlackBerry Classic

By | 7.4.2015

Po nějaké době jsem měl možnost opět vyzkoušet BlackBerry a to konkrétně BlackBerry Classic. V minulých letech jsem používal BlackBerry 9000 a 9900, takže jejich nástupce jsem si nemohl nechat ujít.

Následující článek nebude recenzí tohoto modelu, těch je na internetu dostatek, ale zaměřím se na subjektivní pocity. Za možnost vyzkoušet tento model děkuji společnosti Agora, která model Classic zapůjčila pro vyzkoušení.

První dojem

To je klasika. Pokud budeme brát za klasické představitele BlackBerry modely 9000 a 9900, tak Classic je klasickým nástupcem těchto modelů a je to vidět hned na první pohled. Oproti jeho předchůdcům narostl do všech stran a jeho rozměry jsou 131 x 72.4 x 10.2 mm a hnotnost 178 gramů. Někomu se tak může zdát velký a těžký, ale drží se velmi dobře a ovládání jednou rukou není v zásadě velkým problémem.

Telefon je v ruce velmi příjemný, nikde nic netlačí nebo neřeže. Kovový rámeček který je po obvodu kolem celého telefonu se rozšiřuje od přední části směrem dozadu a ve spojení se zadní stranou telefonu, která je vroubkovaná tak dává příjemný a jistý úchop telefonu. Telefon neklouže a při držení tak nemáte pocit že vám ypadne z ruky (třeba takový iPhone 6 mi málem vyklouzl hned při vybalení z krabice)

Klávesnice

Přesto že již nějakou dobu používám telefon bez HW klávesnice, tak na klávesnici u Classicu jsem si zvykl hodně rychle a neměl jsem s problém psát emaily, textovky nebo příspěvky na sociálních sítích. Dokonce bych řekl že po několika letech bez HW klávesnice to byla příjemná změna.

Po tom co BlackBerry Q10 přišlo o optický trackped, tak Classic ho vrací zpět což jsem pozitivně uvítal.

Displej

Displej s úhlopříčkou 3,5” a rozlišením 720 x 720 je dostatečný nejen na běžnou práci, ale i na brozdání po internetu a má jasné, čisté barvy a ostré podání obrazu. Díky vysokému jasu je displej dobře viditělný i na slunci což se o předchozích modelech rozhodně říci nedalo.

SIMka a pamětová karta

Zatím co paměťová karta je standardního formátu, tak SIM kartu si budete muset vyměnit za nano provedení. BlackBerry se totiž rozhodlo svého Classica osadit SIMkou která mezi klasické zrovna nepatří.

Vzhledem k tomu, že zadní strana telefonu není oddělávací, tak je slot pro SIMku i paměťvou kartu na pravé straně telefonu a jejích vložení je řešeno šuplíkem. Bohužel tento šuplík není možné vyjmout bez speciálního “otvíráku”, takže prohození SIMek jen tak není reálné.

Plusy

  • rozměry umožňující ovládat jednou rukou
  • plnohodnotná HW klávesnice
  • displej dobře čitelný i na slunci
  • kvalitní konstrukce
  • výdrž baterie
  • slimport konektor
  • přístup k SIM a SD kartě

Minusy

  • nevyměnitelná baterie
  • hmotnost
  • absence stereo reproduktorů

Moje hodnocení závěrem

BlackBerry Classic je zařízení které si zachovává dobré vlastnosti dřívějších modelů a navíc přidává některé nové. Z mého pohledu je rozhodně plusem návrat optického trackpadu, který minimalizuje nutnost ťapat prstem po displeji a plnohodnotná klávesnice. Pokud hledáte telefon který bude mít klasickou HW klávesnici, kvalitní konstrukci a displej a navíc máte slabost pro BlackBerry, tak s tímto modelem nešlápnete vedle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *