Přesun webu na WordPressu na novou doménu

By | 19.8.2015

Blog založený na WordPressu provozuji již pár let a okolnosti mě přiměli k tomu, abych udělal přesun webu WordPressu na novu doménu a tedy do nové instalace WordPressu. Původní blog byl na adrese http://www.hansgut.com, kde byly publikovány články osobního charakteru i články věnované produktům z portfólia IBM Colaboration Solutions (dříve IBM Lotus).

Rozdělení a přesunu na nové domény předcházelo pročítání článků věnovaných této tématice a snaha napasovat to na moji situaci.

  • Výchozí stav: Blog na doméně http://www.hansgut.com
  • Cílový stav: Dva weby, každý na vlastní doméně, každý zaměřený na jinou oblast návštěvníků.

Níže popsaný postup je ten který jsem použil já, ale netvrdím, že je to jediný správný nebo že není nějaký jednodušší. Nicméně je funkční a weby založené tímto způsobem fungují.

Kam s ním

Všechny svoje weby mám hostované u WEDOSu a vzhldem k tomu, že s WEDOSem mám jen kladné zkušenosti, tak rozhodování kde bude hostig bylo jednoduché. No a když jsem už u WEDOSu mám hosting, tak jsem přes WEDOS udělal i registrace domén ať to mám vše pěkně pohromadě.

Instalace WordPressu

Popisů pro instalaci WordPressu je na webu hodně. Dříve jsem pro instalaci používal následující postup, ale od doby kdy WEDOS umožňuje automatickou instalaci tak jsem přešel na tuto možnost.

Konfigurace WordPressu

Základní konfigurace nastavení která jsou defaultně ve WP:

  • zejména kontrola datumu a času,
  • založení uživatele pod kterým budou následně importované články,
  • formát odkazů na články

Instalace plug-inů

Instalace plug-inů které jsem používal na původním webu. V mém případě to jsou následující:

  • WP-PostViews – neaktivovat tento plug-in
  • WP-PostRatings – neaktivovat tento plug-in
  • WordPress Related Posts
  • Contact Form 7
  • TinyMCE Advanced
  • Yoast SEO
  • Google Analytics by Yoast
  • Google Analytics Dashboard for WP
  • BackWPup
  • WordPress Importer – instaluje se automaticky pokud budete chtít importovat příspěvky, který byly exportované z jiného WP

Export článků z původního WordPressu

Tou nejjednodušší metedou, která je asi možná. Přihlásil jsem se do administrace starého WP a přes Nátroje – Export jsem vyexportoval požadované příspěvky. Vybrané, nebo v mém případě všechny, příspěvky budou staženy do XML formátu.

Export

Import článků na nový WordPressu

V administraci nového WP jsem šel do menu Nástroje import a zvolil jsem položku WordPress čímž se nainstaloval plug-in WprdPress Importer.

WP Import

 

Následně  jsem ho spustil, vybral XML soubor příspěvků, který jsem vyexportoval z původního WP a naimportoval do této instalace WP.

WP Import 1

Překopírování obrázků

Export a Import v rámci nastavení WordPressu umožňuje přenést pouze články, komentáře, hodnocení, atd., ale bohužel nepřenese obrázky. Nyní je tedy nutné přes FTP překopírovat obrázky z původního WordPressu na nový WordPress.

Úprava odkazů v databázi

Původní web byl na adrese http://www.hansgut.com a nový je na adrese http://blog.hansgut.cz. Je tedy nutné změnit URL adresy které jsou v příspěvcích použity pro cesty k obrázků a případně jiným objektům. Tento SQL příkaz jsem si půjčil z webu

UPDATE wp_posts SET guid = REPLACE(guid, ‘http://stararaurl.cz’, ‘http://novaurl.cz’);
UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, ‘http://stararaurl.cz’, ‘http://novaurl.cz’);
UPDATE wp_postmeta SET meta_value = REPLACE(meta_value, ‘http://stararaurl.cz’, ‘http://novaurl.cz’);
UPDATE wp_options SET option_value = REPLACE(option_value, ‘http://stararaurl.cz’, ‘http://novaurl.cz’);

Pozn.: v případě že máte změněný prefix tabulky, tak jej zde musíte rovněž upravit.

Aktivace plug-inů

Nyní jsem aktivoval plug-in a v případě plug-inů WP-PostViews a WP-PostRatings jsem zjistil, že se z původního blogu přenesly i hodnoty počtu čtení a hodnocení článků. Příjemně překvapilo.

Přesměrování URL ze starého blogu

Pokud máte ještě starý hosting, tak může být vhodné ponechat ho ještě nějakou dobu aktivní a články původního blogu přesměrovat na nový. Já k tomu používám plug-in Eggplant 301 Redirects do kterého je možné importovat obsah z TXT nebo CSV souboru.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *