První spuštění zařízení BlackBerry

By | 17.3.2010

Když jsem přecházel na BlackBerry tak jsem při jeho prvním spuštění byl zaskočen z průvodce nastavením, který je na BlackBerry poněkud delší a jiný než na běžných telefonech. Vzhledem k tomu, že jsem dříve od nových uživatelů sem tam dostal dotaz co mají v průvodci nastavit vzniká tento článek.

Článek popisuje můj postup a průběh nastavení v mém případě. Výsledkem tohoto postupu bylo funkční nastavení BlackBerry Bold 9000 jeho a komunikace s BESem.

Při nastavení mailu bude v tomto článku použita varianta kdy se uživatel připojuje k serveru BES a již obdržel od správce tohoto serveru přihlašovací údaje. Postup přidání soukromého emailu bude popsán v samostatném článku.

  1. Po spuštění budete vyzváni k tomu, aby jste potvrdili jazyky které budete používat. Jedná se o nastavení jazyků, které budou v zařízení podporovány.

    prvni_spusteni[1]

  2. Volba jazyku a vkládání textu. Zde je možné nastavit jakým jazykem na vás bude BlackBerry “mluvit” a současně definice jazyku pro psaní. Jako jazyk pro psaní doporučuji nastavit English. Pokud nastavíte Češtinu, bude v SMS zprávách omezena délka jedné zprávy na 70 znaků a to bez ohledu na to zda použijete diakritiku nebo nikoli.

    prvni_spusteni[3]

  3. Výběr jazyků, které se budou v zařízení používat. Všechny ostatní jazyky budou odstraněny, čímž dojde k uvolnění místa.

    prvni_spusteni[6]

  4. Průvodce nastavením, který je spuštěn automaticky při prvním spuštění zařízení umožní uživateli nastavit některé hodnoty a seznámí  uživatele s ovládáním.

    prvni_spusteni[8]

  5. Další obrazovky popisují nastavení časového pásma a možnost změny data, času a formátu času. Při výběru časového pásma je potřeba vybrat položku “Bělehrad (+1)”. Čas sítě mě ale nefungoval a musel jsem čas nastavit ručně.

    prvni_spusteni[9] prvni_spusteni[10]

  6. Následující série obrazovek seznamuje uživatele s ovládáním zařízení BlackBerry a popisem funkčních kláves.

    prvni_spusteni[11] prvni_spusteni[13] prvni_spusteni[14]

  7. Další série obrazovek popíše uživateli důležité klávesy a jejich použití. Součástí průvodce je i vzorové zadávání znaků pomocí těchto kláves.

    prvni_spusteni[15] prvni_spusteni[16] prvni_spusteni[17] prvni_spusteni[18] prvni_spusteni[19] prvni_spusteni[20] prvni_spusteni[21] prvni_spusteni[22] prvni_spusteni[23] prvni_spusteni[24] prvni_spusteni[25]

  8. Další nastavení v řadě je nastavení emailu. Toto nastavení se bude lišit podle toho zda budete používat soukromý e-mailový účet nebo zda se budete připojovat k firemnímu účtu na BESu (BlackBerry Enterprise Serveru). Zde popisovaný postup je připojení k BESu. Současně je důležité aby jste od správce BESu obdrželi heslo pro připojení k tomuto serveru.

    prvni_spusteni[26] prvni_spusteni[28] prvni_spusteni[30]

  9. Aktivace aplikace Enterprise. Zde zadejte do pole E-mail vaši firemní mailové adresu a do pole Heslo aktivace heslo, které jste obdrželi od správce BESu. Po vyplnění zmáčkněte kuličku a z nabídky zvolte Aktivovat.

    prvni_spusteni[31]

  10. Pokud aktivace proběhne úspěšně, bude automaticky zahájena synchronizace mezi BlackBerry zařízením a BESem. Tato synchronizace může trvat relativně dlouho a to v závislosti na množství přenášených dat.

    prvni_spusteni[40]

Po dokončení sychronizace bude na displeji zobrazena hláška o dokončení synchronizace. V průběhu synchronizace je možné se zařízením normálně pracovat.

Pokud budete v budoucnu chtít vyvolat průvodce nastavením, můžete tak učinit přes BlackBerry klávesu > Nastavení > Průvodce nastavením

One thought on “První spuštění zařízení BlackBerry

  1. Pingback: BlackBerry a kontakty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *